gecertificeerd kwaliteitsborger

De wet Kwaliteitsborging is vanaf 1 januari 2023 ingegaan. In de praktijk betekent dit dat alleen bouwen met een hoge energieprestatie niet meer genoeg zal zijn. Als aannemer of projectontwikkelaar dient u ook aan te tonen dat u goed en degelijk bouwt, met daarbij bewijsstukken voor een goede energieprestatieberekening. Uit deze berekening volgt na oplevering van de nieuwbouw een verplicht energielabel, dat bij een gecertificeerd kwaliteitsborger of energieprestatieadviseur kan worden aangevraagd. Ook bij de verkoop of verhuur van de nieuwbouw heeft u dit energielabel nodig.

Kwaliteitsborging

Wanneer u een bouwvergunning aanvraagt, laat u een energielabel met de status ‘voorlopig’ opstellen. In het kader van de nieuwe wet Kwaliteitsborging is het belangrijk dat u bewijslast verzamelt, waarmee u aantoont dat er goed gebouwd wordt en daarbij rekening houdt met de energieprestatie van het gebouw. Vooral op het gebied van isolatie is het belangrijk om een dossier bij te houden, waarop men goed kan zien welke materialen zijn gebruikt. Denk hierbij aan goede overzichtsfoto’s en detailfoto’s, bijvoorbeeld waaruit de soort en dikte van het isolatiemateriaal blijkt. Ook foto’s van labels op verpakkingen zijn belangrijk. Omdat het in de praktijk lastig kan zijn om van elke belangrijke stap te zorgen voor fotomateriaal, helpt een gecertificeerd kwaliteitsborger u hier graag bij

ENERGIELABEL C VOOR KANTOORPANDEN

Kantoorpanden groter dan 100 m2 dienen vóór 2023 over Energielabel C te beschikken.

Kwaliteitsborgers helpen u aan de wet te voldoen

Kwaliteitsborgers helpen u bewijsstukken te verzamelen, zoals facturen, tekeningen, bestekken en uitgebreid fotomateriaal. Omdat in de praktijk blijkt dat bijna 90 procent van de bewijslast niet voldoet wanneer de aannemer of projectontwikkelaar het zelf doet, raden we u aan om een gecertificeerd kwaliteitsborger in te huren. Een kwaliteitsborger doet overigens meer dan alleen bewijslast verzamelen, maar controleert ook of de verschillende onderdelen en installaties inderdaad worden gebruikt. 

Wet kwaliteitsborging

De Wet kwaliteitsborging heeft tot doel de algehele bouwkwaliteit en duurzaamheid te verbeteren, de positie van de consument of koper te verbeteren en de faalkosten gedurende de bouw te verlagen. Het gehele bouwproces verandert, met de focus op de administratieve kant. Kwaliteitsborgers zijn een nieuwe partij in het bouwproces. Als aannemer of projectontwikkelaar heeft u een gecertificeerd kwaliteitsborger nodig om aan de gemeente te melden dat uw gebouw aan het Bouwbesluit en de BENG-eisen voldoet. Eerder mag u het gebouw niet in gebruik nemen. 

Gecertificeerd kwaliteitsborger inhuren

Bent u op zoek naar een gecertificeerd kwaliteitsborger, of wilt u meer weten over de mogelijkheden die wij u kunnen bieden? De deskundige energieprestatieadviseurs en kwaliteitsborgers van EnergieBouwadvies staan altijd voor u klaar!