Energielabel utiliteit

Beheert u of bent u eigenaar van een een utiliteitsgebouw? Dan is het belangrijk om te weten dat bij verhuur, verkoop of oplevering van een utiliteit een energielabel verplicht is. Een energielabel utiliteit geeft aan hoe energiezuinig uw gebouw is, maar ook welke energiebesparende maatregelen de energiezuinigheid in de toekomst mogelijk kunnen verbeteren.

Energielabel utiliteit met kantoorfunctie

Utiliteitsgebouwen met een kantoorfunctie en met een oppervlakte vanaf 100 vierkante meter, moeten minimaal over een energielabel C of beter beschikken. Heeft uw utiliteit een energielabel D, E, F of G, dan mag het kantoor vanaf 2023 wettelijk gezien niet meer worden gebruikt. Het is dus zeer belangrijk om op de hoogte te zijn van uw energielabel en de eventuele noodzaak om energiebesparende maatregelen te nemen. In de meeste gevallen vereist het behalen van energielabel C voor utiliteitsgebouwen overigens geen grote bouwkundige aanpassingen. Uiteraard staat het u vrij om verdere investeringen in energiebesparende maatregelen te doen en zo uw energielabel utiliteit verder te verbeteren naar energielabel B of energielabel A.

ENERGIELABEL C VOOR KANTOORPANDEN

Kantoorpanden groter dan 100 m2 dienen vóór 2023 over Energielabel C te beschikken.

Energielabel utiliteit verplicht zichtbaar ophangen

Alle overheidsgebouwen en andere publiek toegankelijke utiliteitspanden met een gebruiksoppervlakte van meer dan 250 m2 dienen het energielabel verplicht op te hangen bij de entree of de receptie. En bent u voornemens uw utiliteitsgebouw te verhuren of verkopen? Dan is het energielabel utiliteit verplicht om te vermelden in advertenties. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt toezicht op de regelgeving rondom het energielabel voor utiliteitsgebouwen en deelt hoge boetes uit aan eigenaren die niet aan de verplichting voldoen.

Utiliteit energielabel aanvragen

Het belang van een energielabel is daarmee groot. Controleer tijdig uw energielabel en onderzoek of het minimaal energielabel C is. Let ook op de geldigheid van het energielabel. Het is namelijk maximaal tien jaar geldig. Indien u het energielabel utiliteitsgebouwen tussen 2008 en 2012 heeft gekregen, zijn deze al verlopen of in ieder geval voor 1 januari 2023 niet meer geldig.

Het energielabel voor utiliteitsgebouwen laat u opstellen door een gecertificeerde energieadviseur. Energiebouwadvies Nederland is een ingenieursbureau en voorziet op basis van nauwkeurige berekeningen in officiële energielabels voor utiliteitsgebouwen. Interesse? Neem voor meer informatie over energielabels voor utiliteiten vrijblijvend contact met ons op en we helpen u verder.