Energielabel nieuwbouwwoning

Sinds 2015 dient elk gebouw verplicht een energielabel te hebben. Deze verplichting geldt ook voor een nieuwbouwwoning. Het energielabel toont aan de hand van een letter aan hoe energiezuinig het gebouw is. Energielabel G is onzuinig, terwijl een A-label staat voor een uitermate energiezuinig gebouw. Het belangrijkste criterium voor de waarde van het energielabel is de hoeveelheid fossiele energie u per jaar per vierkante meter verbruikt. Er bestaan wel een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld in het geval wanneer het gaat om een nieuwbouwwoning die kleiner is 50 vierkante meter. In de praktijk vallen de meeste nieuwbouwwoningen niet onder deze uitzondering. Een energielabel nieuwbouw aanvragen is gelukkig heel eenvoudig. Bovendien dienen nieuwbouwwoningen sinds 1 januari 2021 aan de BENG-standaard voor bijna energieneutrale gebouwen te voldoen.

Energielabel nieuwbouwwoning in aanbouw

Ook een nieuwbouwwoning in aanbouw hoeft nog niet over een energielabel te beschikken. Desondanks vermelden projectontwikkelaars en aannemers vaak al wel hoe de te verwachten energieprestatie van het gebouw zal zijn. In dat geval gaat het om een zogenaamd EPA-label, wat staat voor Energie Prestatie Advies. Dit label is bijna hetzelfde als het energielabel, maar nog niet definitief. Wanneer de nieuwbouwwoning na oplevering een definitief energielabel krijgt, kan deze in zowel positieve als negatieve zin afwijken van het geschatte EPA-label. De realiteit wijkt meestal af van de voorspellingen in computermodellen. De meeste nieuwbouwwoningen krijgen energielabel A of zelfs beter, zoals A+ of zelfs A++. Daarmee voldoet het energielabel nieuwbouw altijd aan de laatste eisen van de overheid.

ENERGIELABEL C VOOR KANTOORPANDEN

Kantoorpanden groter dan 100 m2 dienen vóór 2023 over Energielabel C te beschikken.

Voordelen energielabel nieuwbouw

Het energielabel biedt zowel de verkoper als koper veel voordelen, zeker in het geval van een nieuwbouwwoning. Omdat nieuwbouw zeer goed is geïsoleerd en vaak voorzien is van zonnepanelen, betekent dit na oplevering voor de potentiële koper een aanzienlijke besparing op de energiekosten. Dit werkt waardeverhogend en leidt doorgaans tot een snellere verkoop of verhuur. 

Energielabel nieuwbouwwoning verplicht

Het energielabel biedt veel voordelen, maar is ook verplicht. Deze verplichting geldt voor alle nieuwbouwwoningen, zoals woningen, winkels, kantoren en utiliteitsgebouwen. In publiek toegankelijke utiliteitspanden en overheidsgebouwen vanaf 250 vierkante meter dient het energielabel verplicht zichtbaar worden opgehangen voor bezoekers. Bent u projectontwikkelaar of aannemer en heeft u voor uw nieuwbouwproject nog geen officieel energielabel aangevraagd? Zorg er dan voor dat u de aanvraag voor een energielabel op korte termijn in gang zet. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleert vanuit de overheid actief of u over een geldig energielabel beschikt. Zonder energielabel loopt u het risico op een hoge boete.

Energielabel nieuwbouw aanvragen

Een energielabel voor nieuwbouw kunt u alleen bij een erkende en gecertificeerde energieadviseur aanvragen. EnergieBouwadvies voldoet aan alle door de overheid gestelde eisen en mag officiële energielabels voor nieuwbouw en ander vastgoed afgeven. Schakelt u ons in? Dan gaat een van onze energieadviseurs voor u aan de slag. Op basis van de unieke kenmerken van uw nieuwbouw wordt een energieprestatieberekening gemaakt. Hieruit volgt het energielabel. Daarnaast registreren wij uw nieuwe energielabel in EP-online, de nationale registratiedatabase van de overheid. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden, of wilt u direct een energielabel voor uw nieuwbouwproject aanvragen? Neem dan voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.