Energielabel gebouw

Sinds 2015 geldt in Nederland de verplichting dat elk gebouw een energielabel moet hebben. Een dergelijk energielabel geeft weer hoe energiezuinig een gebouw is, maar ook welke energiebesparende maatregelen in de toekomst nog mogelijk zijn. Het energielabel bestaat uit een letter, waarbij energielabel G het slechtste is en energielabel A+++++ het beste. Welke waarde uw energielabel voor uw gebouw krijgt, is afhankelijk van de hoeveelheid fossiele energie u per jaar per vierkante meter verbruikt.

Energielabel gebouw

Het energielabel is verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering van uw gebouw. Deze verplichting geldt voor bijna alle gebouwen, waaronder woningen, kantoren en winkels, maar ook utiliteitsgebouwen zoals scholen en universiteiten, horecagelegenheden, ziekenhuizen, hotels, sporthallen en zwembaden. In overheidsgebouwen en andere publiek toegankelijke utiliteitspanden vanaf 250 m2 moet het energielabel bovendien verplicht zichtbaar worden opgehangen voor bezoekers, bijvoorbeeld naast de entree of receptie. Vanaf 1 januari 2023 is elk Nederlands kantoor met een vloeroppervlak van 100 m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben.

ENERGIELABEL C VOOR KANTOORPANDEN

Kantoorpanden groter dan 100 m2 dienen vóór 2023 over Energielabel C te beschikken.

Gebouw energielabel nog niet aanwezig?

Bent u eigenaar van een dergelijk pand en heeft u (nog) geen energielabel C? Zorg er dan voor dat u dit op korte termijn regelt. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleert namelijk actief of u in het bezit bent van een energielabel. Wanneer een geldig energielabel ontbreekt, loopt u als eigenaar van een gebouw het risico op een boete. De hoogte van deze boete is afhankelijk van de situatie, maar is in de meeste gevallen aanzienlijk.

Energielabel voor gebouw laten opstellen

Het energielabel voor een gebouw mag alleen door een erkend en gecertificeerde energieadviseur worden berekend en opgesteld. Energiebouwadvies voldoet aan alle eisen die door de overheid zijn gesteld en mag energielabels voor gebouwen zoals utiliteitspanden, kantoren en ander vastgoed afgeven. Wanneer u ons inschakelt, maakt een van onze energieadviseurs op basis van de unieke kenmerken van uw gebouw een energieprestatieberekening, waaruit vervolgens het energielabel volgt. Ook zorgen wij voor de registratie van uw energielabel in de nationale registratiedatabase EP-online. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op.