Heeft uw kantoorgebouw een lager energielabel? In een EPA-U maatwerkadvies onderzoeken we voor u met welke maatregelen u het energielabel kunt upgraden. Op de website van het RVO staat een aantal veel gestelde vragen over deze verplichting. Vindt u dit onderwerp best lastig? Onze energieadviseurs helpen u graag.
Sinds 1 januari 2021 worden energielabels voor gebouwen en woningen volgens de nieuwe rekenmethodiek NTA 8800 bepaald. Deze nieuwe methode is een nauwkeurigere berekening van het Energieprestatieniveau van uw vastgoed.
Het energielabel geeft dus aan hoe energiezuinig een gebouw is en welke energiebesparende mogelijkheden er nog zijn. In welke energielabel klasse het gebouw valt, wordt bepaald op basis van het primair fossiele energiegebruik van het gebouw. Op basis van bouwkundige- en installatietechnische eigenschappen en een gestandaardiseerd gebruikersgedrag wordt het primair fossiel energie verbruik, in kilowatt uur per m2 per jaar bepaald. Bij deze berekening worden enkel de gebouw gebonden installaties meegenomen.
Het resultaat hiervan bepaald welk energielabel het gebouw krijgt. Hoe minder fossiele energie een gebouw gebruikt, hoe beter het energielabel. Het energielabel geeft in klassen en kleuren aan hoe energiezuinig het gebouw is. Energielabel G is het minst zuinig (rood) en A++++ (groen) het meest zuinig.
Energie Bouw Advies © 2022